Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Dom Kultury Borki

"Działamy zdalnie" - Tajemnice dobrej kuchni

Utworzono dnia 16.04.2020

"Tajemnice dobrej kuchni" - Naleśniki (w trzech opcjach nadzienia)

Usmażyć naleśniki. 
Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na ciasto ;)

 
1. Nadzienie z sera.

250g twarogu półtłustego 
1  surowe żółtko
Cukier waniliowy 
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać,  
można dodać cukru np. brązowego jeśli ktoś woli bardziej słodkie.



 

2.Nadzienie z pieczarek

0,5 kg pieczarek 
1 spora cebula
Sól,  pieprz,  ostra papryka
Olej do smażenia 
Pieczarki obrać,  umyć a następnie drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  
Cebulę pokroić w drobną kostkę.  
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju  dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. 
Dodać pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ostrą papryką. 
Można również doprawić suszonymi ziołami wg własnych upodobań.

 

 

3.Nadzienie ze szpinaku

Szpinak świeży lub mrożony 
See feta
3 ząbki czosnku 
Pieprz 
Olej do smażenia 
Szpinak świeży umyć,  osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, 
 dodać czosnek przeciśnięty przez praskę dorzucić szpinak i smażyć do momentu aż zmniejszy swoją objętość. 
 Dodać ser feta pokrojony w kostkę i mieszać aż składniki dokładnie się połączą,  doprawić pieprzem.  
Soli raczej nie używać bo ser feta jest dość słony.
Jeśli używamy szpinaku mrożonego należy najpierw rozmrozić go na sitku aby pozbyć się wody. 
A następnie postępować tak samo jak w przypadku świeżego szpinaku.

 

4. Sos pomidorowy 
1 cebula
3 ząbki czosnku 
Pomidory w puszce 
Olej do smażenia 
Sól,  pieprz,  oregano 
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju,  
wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
Przesmażyć chwilę aż się zeszkli, dodać pomidorki z puszki. 
Smażyć około 5 minut doprawić solą, pieprzem i oregano.


Propozycja podania naleśników ze szpinakiem 
Posmarować naleśniki farszem ze szpinaku,  złożyć w trójkąt,  polać sosem pomidorowym,  
posypać tartą mozarellą i udekorować listkiem bazyli.


Propozycja podania naleśników z serem 
Naleśniki posmarować doprawionym serem wg przepisu. 
Zwinąć w rulon obsmażyć na maśle a następnie polać jogurtem naturalnym i posypać brązowym cukrem. 
W sezonie można dodać truskawki, maliny bądź każdy inny ulubiony owoc.


Smacznego :)

 


_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kapusta z grochem

Składniki:

- 1 kg kapusty kiszonej

- ½ kg suchego grochu (cały lub połówki)

- 1 spora cebula

- 5 łyżek oleju lub 5 dkg surowego wędzonego boczku

- 4-6 ziarenek ziela angielskiego

- 2-3 liście laurowe

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Groch przebrać i dokładnie wypłukać. Jeśli używamy połówek grochu możemy je trochę namoczyć (ok. 2 godziny) jeśli całego moczymy go całą noc.

Robota:

Groch gotujemy w wodzie w której się moczył , wody powinno być tylko tyle by zakrywała cały groch. Pod koniec gotowania go solimy.  Groch powinien być dobrze rozgotowany!

Kapustę jeśli jest bardzo, bardzo kwaśna przed gotowaniem lekko przepłukać jeśli nie,  nie płuczemy (groch niweluje kwas). Gotować z zielem angielskim i liściem laurowym w niewielkiej ilości wody do miękkości. Jeśli mamy za dużo wody kapustę po ugotowaniu i ostudzeniu odcisnąć. Ugotowaną kapustę posiekać niezbyt drobno.

Cebulę posiekać

 podsmażyć na oleju lub przesmażonym drobno posiekanym boczku na lekko złoty kolor.

 

Groch i kapustę wymieszać (po przestygnięciu), dusić chwilę na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Dodać podsmażoną cebulę

 i doprawić (do smaku) solą i pieprzem.

SMACZNEGO!

 

Tajemnice dobrej kuchni - kapusta z grochem

Utworzono dnia 16.04.2020, 15:06

Zegar

Kalendarium

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Lipiec 2020
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Imieniny

"Działamy zdalnie"

GITARA



TEATR









PERKUSJA

Renegady oferta

  

 



 
Nowy singiel CARRION



Stowarzyszenie dkb

 

Tajemnice dobrej kuchni.